Säkerhet kring spjälsängar

Spjälsängar ska vara en sovplats åt de allra minsta och mest ömtåliga av oss. Missöden händer varje år och EU har dokumenterat ca 3500 fall varje år där barn mellan 0-4 år måste uppsöka akutsjukvård för skador uppkomna i samband med spjälsängen. Därför är det viktigt att ta säkerhet på största allvar när det gäller spjälsängarna. Läs denna artikel för att utbilda dig så du kan göra ett säkrare val till ditt barn.

Svart spjälsäng Troll LUX HMSpjälsängen Troll LUX HM med höj och sänkbart sidostycke

Riktlinjer från European Child Safety Alliance

European Child Safety Alliance har tagit fram riktlinjer som gäller för produkter som ska komma i kontakt med barn och bebisar. Guiden är på engelska men vi rekommenderar att du läser igenom den och vi har endast lyft fram de mest väsentliga delarna som gäller spjälsängar (cots) som du hittar på sida 31.

Saker som kan hända med spjälsängen

En spjälsäng kan vara en dödsfälla för bebisen om något är fel med den. Designfel eller tillverkningsfel kan orsaka att mekaniska funktioner inte fungerar som tänkt och i värsta fall helt felaktigt.

Spjälsängar som har öppningar av olika slag kan vara farliga om de inte designats på rätt sätt och därför ställs mycket högre krav på sådana. En tumregel är att det aldrig får vara mer än 2 fingrars avstånd mellan madrassen och kanten. Är det mer än så kan bebisen hamna under madrassen.

Alla leksaker som riktar sig till spjälsängar bör också kontrolleras. Det finns sängleksaker som hänger i snören (sängmobiler) och skulle en sådan trilla ner finns det risk att bebisen trasslar in sig och kan få andningsproblem. Detsamma gäller tyger som sänghimmel och annan dekoration.

Att tänka på vid köp av säker spjälsäng

  • Se till att spjälsängen följer Europeiska standard EN 716-1:2008
  • Att spjälsängen inte är byggd så bebisen enkelt kan falla ur eller klättra ut. Avståndet mellan spjälorna ska inte vara mer än 6 cm.
  • Använd inte spjälsängar som är äldre än 10 år, som har skador eller som på något vis blivit modifierade.
  • Spjälsängen ska vara robust och stadig. Mekanismer som gör att delar kan svängas ska ha låsmekanism. Sängar med dropside ska vara säkerhetstestade och godkända.

Säker användning

Det finns flera saker du kan göra för att undvika onödiga skador och olyckor. Se till att där inte är några mellanrum mellan sidan på spjälsängen och madrassen som är mer än 2 fingrar brett.

Håll spjälsängen borta från saker som kan medföra ökad stryprisk som t.ex. gardiner, filtar m.m. När barnet är 89 cm har denne vuxit ur spjälsängen och ska inte längre sova där utan i annan säng.

Ta bort all mjuk bäddning, kuddar, plädar, filtar och andra saker som påminner om det. Det ger en ökad risk för att barnet kan kvävas i spjälsängen. Det kan också medföra en risk att barnet kan ta sig ut när hen kan krypa. Du kan ha alla dessa saker där dagtid som prydnad eller medans du är med och övervakar barnet i sängen.

Använd endast medföljande madrass eller en madrass som lever upp till beskrivningen. Detta gäller till exempel maxhöjd på madrassen så avståndet upp är rätt.

Då kan du sänka spjälsängen

Sänk spjälsängens madrass när ditt barn börjar sitta upp själv, vanligtvis vid 5–7 månader. Sänk den ytterligare när barnet börjar dra sig upp till stående, ofta vid 8–12 månader, för att förhindra klättringsolyckor. Följ alltid tillverkarens säkerhetsanvisningar för just din spjälsäng.