FAQ

Vanliga frågor om spjälsängar och andra barnsängar som riktar sig till barn upp till 2-3 år.

Vilket mått har spjälsängar och madrasserna?

De flesta spjälsängar följer en standard med måtten 60×120 cm. Vi känner inte till någon spjälsäng som inte följer dessa standarder men utanför EU är det möjligt att andra mått förekommer.

För vissa spjälsängar som är lite större och som kanske även används som växasäng eller juniorsäng så är måtten 70×140 cm inte ovanliga.

Tidigare förekom även måtten 55×115 cm på spjälsängar och det kan finnas modeller kvar som följer detta. Det skadar dock inte att hålla utkik då standarder förändras och kanske kommer någon ny tillverkare med en modell där de tvingas att inte hålla sig till dessa.

Fördelar med att köpa spjälsäng online?

Det finns nästan bara fördelar med att handla spjälsängen online. Många e-butiker har flera bilder på sängarna så att du tydligt ser hur de ser ut vilket annars hade kunnat vara ett problem.

När du tittar på sängar online har du dessutom tillgång till flera e-butiker på bara några klick och kan på så sätt nå ett utbud som ingen vanlig möbelbutik kan konkurrera med. Nyckeln till att hitta en spjälsäng som passar er är att kunna jämföra så många modeller som möjligt.

Frakten är idag väldigt låg och många e-butiker erbjuder t.o.m. fri frakt. Att köra mellan möbelvaruhus för att titta på spjälsäng kostar både tid och pengar.

Kan man bygga sin egen spjälsäng?

Nej, det bör du inte göra! Att bygga en säng till barnet när den blivit äldre är absolut ingen dålig idé, men en spjälsäng är anpassad för bebisar och det finns väldigt många säkerhetsaspekter att ta hänsyn till vilket kan vara svårt om du tänkt bygga den själv.

Ett exempel är t.ex. spjälorna som måste hålla ett visst avstånd men samtidigt inte för stort så barnet kan fastna med huvud eller kroppsdelar.

Är det en bra idé att ärva en spjälsäng?

Att ärva produkter som fortfarande är funktionsdugligt skick är ingen dum idé och i dagens samhälle där vi slänger allt för mycket kan det tyckas vara ännu viktigare. Det är dessutom många som tycker det är charmigt att ens egna barn sover i samma spjälsäng som man själv gjorde när man var liten.

Det finns dock vissa risker med det och det är säkerheten. Spjälsängar idag testas på ett helt annat sätt än förr och måste följa flera olika riktlinjer för att kunna få säljas. Av samma anledning som vi inte tycker att man bör bygga en spjälsäng bör man också vara försiktig med att ärva en.

Kommentarer är stängda